Otvara se “Centar za mlade Novska”

Centar za mlade Novska projekt je novljanskog Atletskog kluba “NoGA”, sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna u iznosu od 1.243.182,50 kuna i to u trajanju od 18 mjeseci, a prostori Centra nalazit će se u prostorima Gradske dvorane.

Prostori se trenutno uređuju, centar će provoditi organizirane aktivnosti savjetovanja i informiranja, provedbu neformalnog obrazovanja, te organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Zamišljeno je da se s mladima radi na temama koje su njima zanimljive i potrebne, a to su profesionalne orijentacije prije izbora zanimanja, savjetovanje o ponašanju, problemi suvremenog doba kao što su različite ovisnosti i rizična ponašanja, rad na socijalnoj uključenosti te pomoć u razvijanju socijalnih vještina. Također, za mlade će se organizirati čitav niz zanimljivih i edukativnih radionica kojima mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Za potrebe projekta zaposlit će se tri osobe – voditelj projekta, administrator projekta i pedagog. Opremljenost Centra za mlade Novska je preduvjet za kvalitetnu provedbu svih navedenih aktivnosti te će upravo zato Centar biti opremljen različitim društvenim igrama (Monopoly, Twister, Uno, Scrabble …) i suvremenom informatičkom opremom (6 računala, PlayStation 4 i popratne igre).

Svi mladi korisnici koji će prolaziti neku od ponuđenih aktivnosti dobit će majicu s kaupuljačom te majicu kratkih rukava s otiskom loga projekta. Odabrane osobe uključene u projekt posjetit će Centar za mlade Mengen i Mladinski center Slovenske konjice da bi se upoznali s djelovanjem drugih centara i aktivnostima koje oni pružaju.

Kroz aktivnosti neformalnog obrazovanja organizirat će se edukacija za vodiča u Lonjskom polju, edukacija o samozapošljavanju, tečaj francuskog jezika, tečaj talijanskog jezika i tečaj grafičkog dizajna. Aktivnosti slobodnog vremena obuhvaćat će edukaciju o digitalnoj fotografiji, likovnu radionicu, tečaj plesa, tečaj zumbe i školu sporta.

Pedagog će provoditi savjetovanje o modernim ovisnostima, o problemima ponašanja i socijalnoj integraciji u društvo, profesionalnu orijentaciju i prepoznavati teme koje se relevantne za mlade.

Svečano otvorenje centra je predviđeno u studenom ove godine.